Jana Černá

Jana Černá

je nutriční gastronomka a zakladatelka projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ, v rámci kterého se snaží šířit a propagovat zdravý pohled na výživu a životní styl obecně

 

Jsem šťastná a neskutečně vděčná, že můžu dělat svou práci, práci snů, kterou jsem si stvořila. Člověk by měl dělat, co ho baví, protože takové věci nám jdou přirozeně, a tak nějak sami od sebe. To je cesta ke štěstí, spokojenosti i ke zdraví, nejen nás, ale celé společnosti.

 

Co znamená nutriční gastronomie?

Nutriční gastronomie je můj výmysl a jsem na něj s odstupem času patřičně pyšná. :) Tohle spojení mě totiž napadlo při psaní článku do jednoho magazínu, kdy bylo třeba nějak pojmenovat mou profesi.

Chtěla jsem, aby to bylo maximálně výstižné, ale zároveň se nebrat příliš vážně.. ráda se bavím a dělám si ze sebe srandu. Jsem optimistka a jsem za tenhle charakter upřímně ráda. :)

A co to tedy je? Nutriční gastronomie dokonale propojuje mé dvě vášně. Výživové poradenství a kulinářské umění. Je to logické spojení dvou profesí, které k sobě mají neskutečně blízko a přitom zvláštně daleko.

Asi málokdo si umí představit šéfkuchaře, který nad kulinářské techniky bude stavět nutnost řešit výživové hodnoty tak, aby výsledný pokrm byl hlavně zdravý. Kuchařům, alespoň podle mých zkušeností, jde především o skvělou chuť a prezentaci (i když všichni víme, jak to v kterých restauracích chodí, a že ani tohle není standardem).

Jak mi na jednom kurzu řekl pan Pohlreich: „jak tam neni hodně másla, neni to dobrý.“ :)

Na druhou stranu ne každý výživový poradce vás dovede naučit vařit tak, aby vám to skutečně chutnalo. Jídelníčky a tabulky můžou samozřejmě fungovat i bez toho, ale pro mě je to v podstatě poloviční práce.

Když totiž lidem ukážete a naučíte je zdravě vařit chutně a krásně servírovat, jejich přechod ke zdravému životnímu stylu jim neskutečně usnadníte a navíc je to baví. A to baví i mě! :)

 

A co tedy s tím?

Nikoho nechci hodnotit a všech šéfkuchařů, které znám si nesmírně vážím, jsou to skuteční profíci. Ale jsem přesvědčená, že pokud v brzké době k nějakému dialogu mezi kuchařem a „výživářem“ nedojde, tak tady dlouho nebudeme.

Naopak mám za to, že je poměrně výzva uvařit zdravé jídlo tak, aby skvěle chutnalo a vypadalo. Nutriční gastronomie je tak svým způsobem také umění a věřte mi, že tak trochu vím o čem mluvím (Jana Černá vystudovala kunsthistorii, pozn. red.).

Zdravé jídlo neznamená jíst klíčky, cpát se cuketou třikrát denně a zapíjet to freshem z červené řepy. Ne každý výživový poradce je demagog, a já doufám, že jsem toho důkazem. :)

 

Jaké nabízíte služby?

Věnuju se klasickému výživovému poradenství s přesahem, jak už jsem zmínila. Součástí výživových plánů a výstupů konzultací, tak jsou i recepty s možností navázat na praktické kurzy vaření, kde se snažím účastníky učit principům vaření, přípravě jídel a zdravého stravování.

Pořádám tedy i kurzy vaření a „nevaření“ – protože se inspiruji i v radikálních výživových směrech jako jsou paleo nebo vitariánství (raw food).

Provádím také po Sapě, protože miluju Asii. Na výletech se zaměřuji na bylinky, koření a ukazujeme si možnosti, jak asijskou kuchyni připravit bez použití surovin s chemií (např. omáček). Nevěřili byste, co všechno se dá nahradit a vymyslet, a chutě od originálních omáček s éčky jsou prakticky k nerozeznání.

 

Zaujalo mě, že se nesnažíte učit pouze recepty, ale spíše principy stravování.

Ano. Z tohohle důvodu jsme s Tomášem a Anetou Pouchovými a šéfkuchařem Jirkou Roithem vymysleli letos na podzim nový projekt – Akademii Tančící kuchyně (ATAK), kde se právě zaměřujeme na výuku principů. Principů jak zdravého stravování, tak kulinářského umění. Každý si tak může vybrat, co mu vyhovuje a co ho zajímá.

Já jsem pod hlavičkou Akademie Tančící kuchyně založila Akademii Nutriční Gastronomie, kde od ledna 2015 každý druhý měsíc poběží seriál, myslím, zajímavých workshopů a přednášek: jen tak namátkou v lednu se vrhneme formou přednášky s ochutnávkou právě na principy zdravého stravování, následovat budou workshopy věnující se „Time managementu“ v kuchyni, jak dobíjet „baterky“ na workshopu Bioenergetika v praxi nebo workshop Foodstylingu.

 

A podle jakých principů bychom se tedy měli stravovat?

Na tohle téma bych mohla mluvit hodiny! :) Nejdůležitější sdělení, které bych určitě chtěla, aby nezapadlo je, že obecná doporučení tak, jak jsou nám předhazována médii jsou absolutně k ničemu. A víte proč?

No, protože každý člověk je přeci originál, každému vyhovuje něco jiného. To, co pro vás může být vhodné a tudíž zdravé neznamená, že je vhodné pro mě.

Záleží skutečně na mnoha faktorech. Na našich zvycích, genetických dispozicích (a tudíž zvycích našich předků), na metabolickém typu, krevní skupině, charakteru člověka, jeho chutích a tak dále. Určitě znáte rčení: „Jste to, co jíte“, myslím, že je třeba mít také na paměti, že „jste to, co jedli vaši předci“, a na to se často zapomíná.

Vzpomněla jsem si teď ještě na jednu hezkou větu, kterou mi řekla jedna klientka. „K čemu mi je informace, že jablko je zdravé, když jsem na něho alergická a nemůžu ho jíst?“

Není to ohromný podnět k zamyšlení? K čemu nám je, že se z knížek a výzkumů dozvíme a naučíme (ať už jsem výživový poradce či nikoliv), co „je“ zdravé a „není“, když takhle jednoduchá a jediná věta vám celý systém nabourá? No dobře, doslova zboří. :) A takové věci je třeba brát v úvahu a pracovat s nimi..

 

Kde na Vás můžeme narazit, kde pořádáte své kurzy/workshopy a přednášky?

Kdekoliv si se mnou domluvíte konzultaci. :) Nerada se vážu na jedno místo, takže mě baví vyskytovat se porůznu, podle nálady. Pak samozřejmě ve skvělé škole vaření – Chefparade, v krásné Tančící kuchyni a nově třeba ještě v Chefstarteru – novém projektu Chefparade, který pomáhá všem nadšencům rozjet podnikání v oblasti jídla a pohostinství.

 

No a kdyby vám to nestačilo, můžete si brouzdat po mých úžasných webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

 

Více o Janě na www.zasadnezdrave.cz