Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová

Dagmar příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

 

S postupem času jsem zjistila, že stravovat se raw stravou je mnohem rychlejší a jednodušší.

 

Příležitostně pobýváte v britském Brightonu. Můžete porovnat stravovací návyky Čechů a Angličanů?

Angličané si především rádi vychutnají svůj čaj v kteroukoli dobu. Jednoduše, když nabídnete “ cup of tea “ otvíráte nejen dveře, ale i srdce Angličanů. A samozřejmě musí být s mlékem. A k čaji přikusují sendvič, wrap, zapečenou pannini či nějké scones a v tom spěchu je to pro Angličany tak trochu oběd. Takže žádné menu o třech chodech a hodinu na oběd jako Francouzi, to v pracovním tempu v Británii moc neuspěje.
Takže je zde rozdíl mezi klasickým obědem v Čechách a v Anglii a nesmíme zapomenout, že Angličané především mají svoji anglickou snídani, jste doslova nasyceni až do večeře. A večeři si Angličané rádi vychutnají.

Jak je to s anglickou kuchyní, je tak špatná jak si mnozí myslí?

Samozřejmě, že není. Je to mýtus. Británie dnes doslova udává trend v gastronomii, má své kuchařské celebrity, které zná skoro celý svět jako je Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigel Slater, Heston Blumenthal, Nigela Lawson či legenda Delia Smith a Merry Berry nebo italské mistry jako je třeba Antonio Carluccio nebo Genaro Contaldo anebo stříbrný lišák jménem Paul Hollywood, který vévodí pečení.
Anglická kuchyně je barvitá a různorodá, je ovlivněna mnoha vlivy z celého světa, stejně jako celá britská společnost a jídlo podáváné v restauracích patří k těm nejlepším.

Dbají Angličané o své zdraví?

Jak kteří. Na jednu stranu je zde kolébka těch nejmodernějších trendů ve zdravé výživě a stravování, na druhou stranu se Británie potýká s velkým problémem, kterým je obezita. Vláda a ostatní organizace dělají vše pro to, aby tento trend zvrátily, ale není to jednoduché.

 

Jak moc se liší nabídka kvalitních potravin u nás a v Anglii?

 

Nabídka kvalitních potravin v Anglii je nepřeberná a velmi rozmanitá. Ty nejlepší řetězce jako je Waitrose a Marks and Spencer určují především kvalitu a trend, (vždy se jen usmívám, co nového vymysleli), ostatní velcí hráči jako je Sainsburys a Tesco jim směle šlapou na paty a předhání se v sortimentu i kvalitě. Nakonec na tom vždy vydělá zákazník a to je dobře.
Zejména nabídka kvalitních hotových jídel je obrovská, takže ani nemusíte vařit. Přesto lidé milují připravit si něco sami k večeři a absolutně nejúspěšnější kniha loňského roku v Británii od Nigela Slatera Jídlo to jen potvrzuje. Jednoduše připravit si něco sám večer přináší jisté uspokojení a intimitu.

 

Velice ráda vaříte a své recepty pravidelně uveřejňujete v Lidových novinách a na svém blogu Taste Journey. Které příspěvky patří k nejčtenějším? Která jídla Čechy nejvíce zajímají? 

Absolutním hitem byl bezinkový sirup, tedy perfektní kombince snadno dostupné bio suroviny, ze které se dá vytvořit překvapivě žádaná limonáda. Nápoj, který v Anglii trhá rekordy v prodeji. A stejně to je i s další surovinou, červenou řepou, polévka z červené řepy byla dlouho mezi nejčtenějšími. Přiznám se, že jsem ji vařila poprvé a úplně mně nadchla, stejně jako zapečený salát z barevné červené řepy, který vám zde představuji. Třeba u nás celkem opomíjený lahodný kadeřávek je nejen v Anglii zimní listovou zeleninou číslo jedna a u nás je celkem neznámý. Navíc co se týče výživných látek nemá konkurenta a současně je tak levný.
A pak takové vychytávky před Vánoci jakými jsou britské koláčky mince pie nebo vánoční cukroví se slaným karamelem, to české čtenáře velmi zajímá.

 

Spoluvlastníte nakladatelství Millenium Publishing. Podle jakého klíče si vybíráte knihy, které se rozhodnete vydat? 

Musí být zajímavé, moderní, převratné, trendy a především musí přinést čtenářům něco nového. To všechny naše knihy splňují. Jsem třeba velmi potěšena, že jako první jsme představili nejlépe píšícího kuchaře v Británii Nigela Slatera a jeho knihu Jídlo, která je jiná, než všechny ostatní kuchařky. A tak se těším, že každý, kdo rád vaří bude tuto knihu mít trvale ve své kuchyni, řádně ošahanou a opotřebovanou. Nakonec londýňané Nigela přímo zbožňují. Jeho recepty jsou především o úžasných chutích, a to je to, o čem dnešní moderní vaření je.
A z beletrie představujeme novou českou autorku, Ivanu Špičkovou, které vydáváme již třetí román. Nebojím se jí označit za naši nejlepší současnou autorku historických románů. Nejen ženy budou nadšené, svým vyprávěním vás přenese a do časů dávných s nebývalou lehkostí. Čte se doslova jedním dechem!

 

Nedávno jste vydali knížku Dieta každý druhý den. V čem tato dieta spočívá? 

Tato dieta boří všechna pravidla diet, hlásá, že diety vlastně nefugnují, protože je vždy nakonec porušíme, nevydržíme totiž strádání spojené s dietou. Na desetiletém vědeckém základě založený střídavý půst je hitem v Británii i ve Spojených státech a řada celebrit ji doporučuje. Úbytek váhy je výrazný a navíc opravdu nijak nestrádáte. Nejsou zde žádáná striktní pravidla, která jídla můžete jíst a která ne, jde jen o dny, kdy si dopřáváte a kdy omezíte přísun kalorií jen na 500. Sama jsem ji držela, takže vím jak funguje. Cítíte se skvělě hned po prvním dnu a mám pocit, že po Vánocích se právě tato dieta stane mým programem na pár dní či týdnů.

 

Máte nějaký express tip na skvělé jídlo, pokud se Vám nechce tolik vařit nebo je za dveřmi nečekaná návštěva?

 

Vezmu si knihu Jídlo od Nigela Slatera a do půl hodiny mám připravené jídlo pro všechny. Proto kniha má také podtitul “ Malá kniha o rychlém jídle” a byla vyhlášena nejlepší kuchařskou knihou roku 2013 ve Velké Británii.

 

Dagmar pravidelně publikuje na lidovky.cz „Dobrá chuť“ a má svůj blog o vaření a cestování www.tastejourney.cz