Barevná řepa zapečená na sladkokyselo Dagmar Heřtové

Ingredience na Barevnou řepu zapečenou na sladkokyselo:

 

  • asi 2 kg mladé řepy, nejlépe všechny barevné odrůdy
  • 125 ml balzamikového octa
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 snítek rozmarýnu
  • 2 badyány
  • 4 lžíce tekutého medu
  • hrubá mořská sůl

Na ozdobu

  • kozí sýr možno použít i feta sýr nebo ricottu
  • čerstvé lístky mladého špenátu, rukoly nebo kadeřávku
  • olivový olej a citrónovu štávu na dresing lístků

 

(pro 4 až 5 osoby)

 

 

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 220 °C
  2. Řepu omyjte a odstraňte nať. Oloupejte, u červené odrůdy dejte pozor na obarvení všeho, s čím příjde do kontaktu. Opatrně nakrájete na větší kusy nebo u mladé řepy nechte celé bulvy. Do hlubší mísy dejte přísady na dresing, ocet, med, koření, kromě soli a metlou míchejte, dokud se med nespojí s octem. Přidejte nakrájenou řepu a vykoupejte řádně v nálevu.
  3. Na plech si připravte alobal, který musí být větší než pečící plech, abyste mohli řepu zabalit do balíčku. Lžící přendejte na plech řepu i s dresinkem a bylinkami, velkoryse osolte a zabalte tak, aby neunikala šťáva a aby nad řepou byl dostatečný prostor do výšky.
  4. Pečte asi 30 – 40 minut podle velikosti řepy. Vyzkoušejte nožem, zda je upečená, nepřepečte, aby nebyla moc měkká.
  5. Přendejte na mísu a zalijte zbývajícím dresingem. Servírujte teplou, ozdobenou rozdrobeným kozím nebo feta sýrem s čerstvými lístky rukoly, špenátu případně kadeřávku.

 

Červená řepa je jednou z největších lahůdek. Pokud na vás někde na tržnici vykoukne čerstvě sklizená červená řepa, či dokonce některé její nové odrůdy, jako jsou lehce oranžově zabarvené nebo světlejší růžové, neváhejte ani chvilku a kupujte. Tyto odrůdy, mající zářivě okrovou barvu, tedy samozřejmě pokud je oloupete a rozkrojíte, nebo dokonce unvitř bílé s narůžovělými kruhy připomínající lízátka, jsou opravdovou delikatesou. Můžete si je jen tak syrové nakrájet do salátu, (lepší barevný efekt snad neznám) anebo si řepu zapečte na sladkokyselo a ozdobte kozím sýrem nebo řeckým feta. Podávejte k zapečenému masu, grilu anebo jen tak jako hlavní chod, nejlépe plnou mísu, garantuji, že nezbyde !

 

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Pravidelně publikuje na lidovky.cz „Dobrá chuť“ a má svůj blog o vaření a cestování www.tastejourney.cz

Tento příspěvek je v rubrice Recepty. Uložte si odkaz.